dotační programy, nzú - nová zelená úsporám, inteligentní technologie, okna, izolace,

Jak vybrat okna?

Sledovat Jun 29, 2023 · 1 minuta čtení
Jak vybrat okna?
Sdílet

Jak vybrat okna?

Při výběru oken pro optimální udržení teploty v domě je potřeba zvážit několik faktorů:

Typ skla:

Dvojité nebo trojité skleněné panely jsou ideální pro izolaci. Trojité skleněné panely poskytují ještě lepší izolaci než dvojité, ale jsou také dražší. Sklo může být také pokryto nízkoemisní vrstvou, která pomáhá snížit tepelnou ztrátu.

Rámy oken:

Rámy oken mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně dřeva, vinylových kompozitů, hliníku a dalších. Dřevo je vynikající izolant, ale vyžaduje více údržby. Vinyl a kompozitní materiály také poskytují dobré izolační vlastnosti a jsou obecně méně náročné na údržbu.

Vlastnosti skla:

Sklo může mít různé vlastnosti, které ovlivňují jeho izolační schopnosti. To zahrnuje vrstvené sklo, sklo s nízkou emisí a sklo s plynem (například argonem) mezi panely pro lepší izolaci.

Hodnocení energetické efektivity:

Okna jsou obvykle hodnocena na základě jejich schopnosti izolovat a zadržovat teplo. Podívejte se na hodnocení U-faktoru a hodnocení Solar Heat Gain Coefficient (SHGC). U-faktor je měření, jak dobře okno izoluje, zatímco SHGC měří, jak dobře okno blokuje teplo ze slunce. Nižší hodnoty v obou těchto hodnoceních znamenají lepší výkon.

Instalace:

Dokonce i nejlepší okna nebudou fungovat optimálně, pokud nebudou správně nainstalována. Ujistěte se, že máte kvalifikovaného odborníka na instalaci oken, který zajišťuje, že jsou okna správně nainstalována a pečlivě utěsněna.

Extra tip:

Venkovní rolety jsou skvělým doplňkem k oknům pro zvýšení jejich energetické efektivity. Nejen že pomáhají blokovat sluneční světlo a teplo v letních měsících, ale také poskytují další vrstvu izolace v zimě, což pomáhá udržet teplo uvnitř domu. Navíc mohou poskytnout dodatečný stupeň soukromí a bezpečnosti.

Pamatujte, že nejlepší volba pro vás závisí na konkrétních potřebách a omezeních vašeho domova, včetně vašeho klimatu, orientace domu, rozpočtu a osobních preferencí. Je dobré se poradit s odborníkem na okna nebo energetickým auditorem, aby jste se ujistili, že vybíráte správná okna pro vaši situaci

Navštivte sránky SvobodaTech, nebo napište na e-mail .



Copyright © 2024 Miroslav Svoboda, SvobodaTech. Všechna práva jsou vyhrazena.

Tento článek je vydán pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

Napsal