dotační programy, nzú - nová zelená úsporám, obnovitelné zdroje,

Nová Zelená úsporám od září 2023

Sledovat Oct 11, 2023 · 1 minuta čtení
Nová Zelená úsporám od září 2023
Sdílet

Nová Zelená úsporám od září 2023

Od září 2023 došlo v dotačním programu Nová zelená úsporám k několika významným změnám. Mezi nejvýznamnější změny patří: Změna zdroje financování

  • Zvýšení dotací
  • Nový podprogram Oprav dům po babičce
  • Nový bonus pro nízkopříjmové domácnosti

Změna zdroje financování

Dosud byl program Nová zelená úsporám financován z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR. Od září 2023 přechází na financování z Modernizačního fondu, který čerpá prostředky z výnosů emisních povolenek. Tato změna by měla zajistit stabilitu financování programu a jeho dlouhodobou udržitelnost.

Zvýšení dotací

Dotace na zateplení rodinných domů byly výrazně navýšeny, a to až na 950 tisíc korun. V oblasti novostaveb budou nově podpořeny pouze stavby v nejvyšším energetickém standardu, výše dotace bude navýšena na 535 tisíc korun. Tato změna má za cíl podpořit výstavbu a rekonstrukci energeticky úsporných domů.

Nový podprogram Oprav dům po babičce

Tento podprogram je určen pro vlastníky rodinných domů, kteří potřebují opravit svůj dům v havarijním stavu. Žadatelé mohou získat až 1 milion korun na zateplení, výměnu oken a dveří a další opatření. Tento podprogram má za cíl podpořit obnovu historických a památkově chráněných domů.

Nový bonus pro nízkopříjmové domácnosti

Žadatelé z nízkopříjmových domácností mohou získat bonus až 150 tisíc korun na zateplení svého domu. Tento bonus má za cíl podpořit energetickou úspornost v domácnostech s nízkými příjmy.

Jak získat dotaci?

Žádosti o dotaci je možné podávat prostřednictvím webových stránek Státního fondu životního prostředí ČR. Žadatelé musí splnit stanovené podmínky programu, včetně toho, že dům musí být určen k trvalému bydlení a musí mít energetickou náročnost nejméně A.

Navštivte sránky SvobodaTech, nebo napište na e-mail .



Copyright © 2024 Miroslav Svoboda, SvobodaTech. Všechna práva jsou vyhrazena.

Tento článek je vydán pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

Napsal