dotační programy, nzú - nová zelená úsporám, obnovitelné zdroje, oprav si dům po babičce,

Podpora pro energeticky úsporná opatření: Novinky v programu Nová zelená úsporám Light!

Sledovat Jan 24, 2024 · 2 minut čtení
Podpora pro energeticky úsporná opatření: Novinky v programu Nová zelená úsporám Light!
Sdílet

Podpora pro energeticky úsporná opatření: Novinky v programu Nová zelená úsporám Light!

Od 17. ledna 2024 mají domácnosti pobírající přídavky na děti novou šanci získat zálohovou dotaci až 240 tisíc korun ze státního programu Nová zelená úsporám Light. Program, který se zaměřuje na snadné a rychle proveditelné zateplení fasád, střech, stropů a podlah, výměnu oken a vchodových dveří a instalaci solárního ohřevu vody, byl původně určen pro seniory, příjemce invalidního důchodu a příspěvku na bydlení.

V loňském roce se program stal výrazným úspěchem, oslovil 56 tisíc žadatelů s nižšími příjmy a vyplatil jim 6 miliard korun. Díky štědré finanční podpoře se podařilo významně snížit výdaje na bydlení a pomoci těm nejzranitelnějším domácnostem.

Podpora seniorů a domácností s nižšími příjmy bude i nadále pokračovat. Finanční prostředky z Modernizačního fondu budou nabídnuty více zájemcům, a nově se k nim přidávají rodiny pobírající přídavky na děti.

V novém programovém období dochází k úpravám některých parametrů a zpřesnění podmínek. Technické parametry realizovaných opatření jsou věnovány větší pozornosti, s důrazem na budoucí úspory energie a dodržení bezpečnostních norem.

V případě solárního ohřevu vody jsou přesněji definovány nároky na instalované systémy, s povinnou ochranou proti opaření a automatickým přepnutím na bivalentní zdroj ohřevu při nedostatečném výkonu solárního systému.

"Zájemci by měli maximálně využít služeb poradců z místních akčních skupin a energetických konzultačních středisek. Síť poradců se neustále rozšiřuje, pokrývá celou republiku, a nabízí pomoc od výběru vhodných opatření až po doložení realizace," zdůrazňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Státní fond životního prostředí ČR přijal od ledna minulého roku bezmála 56 tisíc žádostí za více než 6 miliard korun. Z této částky bylo schváleno více než 54 tisíc žádostí, a téměř 52 tisíc úspěšných žadatelů již obdrželo finanční prostředky ve výši 5,8 miliard korun.

Dotace ve výši 240 tisíc korun může pokrýt až 100 % způsobilých výdajů na zateplení fasády, střechy, stropu a podlahy, výměnu oken a vchodových dveří a na solární fotovoltaický nebo termický ohřev vody. Úspěšní žadatelé získají finanční prostředky předem a mají na renovaci celý rok.

Navštivte sránky SvobodaTech, nebo napište na e-mail .



Copyright © 2024 Miroslav Svoboda, SvobodaTech. Všechna práva jsou vyhrazena.

Tento článek je vydán pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

Napsal